Varen en vissen (regels)

Het Groene Hart is een waar paradijs voor de actieve watersporter. Elke plas of rivier heeft zo haar eigen karakteristieken.

 • Belangrijkste regels voor het varen

  De voornaamste regels voor het varen in het Reeuwijks Plassengebied vindt u in de Algemene plaatselijke verordening (Apv) en de Nadere Regels Reeuwijks Plassengebied (NR).

 • Vergunningen en ontheffingen voor varen en vissen

  In het menu aan de rechterkant van deze pagina vindt u meer informatie over de afmeervergunning (ligplaatsen), vaarontheffing en visvergunning.
 • Draag bij aan een onbelemmerde doorvaart

  De gemeente wil de doorvaart voor boten met een gemiddelde breedte mogelijk maken. Wet- en regelgeving geven ons onvoldoende mogelijkheden om dit te bereiken. Wij vinden het belangrijk u informatie te geven die relevant kan zijn voor de aanschaf van een (nieuwe) boot. Ook als u besluit een nieuwe woning met ligplaats voor uw (bestaande) boot te kopen, raden wij u aan de onderstaande informatie door te nemen (pagina Varen en vissen).

  Lees verder
 • Wet- en regelgeving voor (toekomstige) botenbezitters

  Klik op lees verder voor onze uitleg over de wetten en regelgeving waarmee u te maken heeft als u overweegt een boot te kopen of een brug of steiger aan te leggen en/of te veranderen.

  Lees verder
 • Vaarmogelijkheden en beperkingen in het stedelijk water van Reeuwijk-Brug

  Stedelijk water is water gelegen in Reeuwijk-Brug. Wanneer u een boot aanschaft of een woning met ligplaats koopt, houdt u dan rekening met de volgende beperkingen.

  Lees verder
 • Vaarmogelijkheden en beperkingen in het Reeuwijks Plassengebied

  Wanneer u een boot aanschaft of een woning met ligplaats koopt, houdt u dan rekening met de verbindingsmogelijkheden naar open water. Het Reeuwijkse Plassengebied is vanuit 'buitenwater' (Hollandse IJssel en Gouwe) alleen bereikbaar via de Goudse stadsgrachten en de schutsluizen. Deze grachten en sluizen hebben zo hun beperkingen: de maximale doorvaarthoogte is 1,60 m, de doorvaartbreedte 3,10 m en de maximale waterdiepte 1,05 m.

  Lees verder
 • Goed gebruik van de ophaalbruggen in het plassengebied

  Als de ophaalbruggen in het plassengebied niet deskundig worden bediend door de opvarenden, heeft dit schade tot gevolg en is de kans groter op ongelukken. Wij vragen u daarom om de ophaalbruggen goed en zorgvuldig te gebruiken volgens de aanwijzingen in de bedieningsinstructie.

  Lees verder
 • Openingstijden sluis Oude Rijn Bodegraven

  Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de sluis in de Oude Rijn in Bodegraven op www.hdsr.nl.