educate-grow-up iconDuurzame initiatieven van inwoners

Er zijn al meerdere duurzame initiatieven vanuit bewoners, waar u informatie kunt ophalen of bij aan kunt sluiten. Bijvoorbeeld de energiecorporatie, stichting duurzaam bodegraven-reeuwijk, het duurzaamheidspanel, maar ook verhalen van andere inwoners. Op deze pagina leest u daar meer over.

Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we inwoners die bezig zijn met verduurzaming. In een drieluik van interviews nemen we een kijkje bij deze inwoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. 

Gluren bij de buren

Manfred is een duurzame doener, omdat hij veel energiebesparende maatregelen heeft aangebracht in zijn huis. Dit vooral vanuit de gedachte om meer comfort te bereiken, maar ook om energie te besparen en duurzaam te leven. “Hier in de buurt ben ik eigenlijk de aanstichter geweest om gezamenlijk spouwmuurisolatie en vloerisolatie te onderzoeken. Dat gezamenlijke aspect heeft aanstekelijk gewerkt, want alle zes de buren in dit straatje zijn nu met duurzame initiatieven aan de slag!” Lees het hele interview. 

“We zijn met teveel mensen op de wereld en we zullen onze CO2-voetafdruk, en alles wat daarmee samenhangt, drastisch moeten verlagen. Op het moment dat je daar een bijdrage aan kan leveren, moet je dat gewoon doen. Daarnaast levert het ook gewoon geld op als je op de lange termijn rekent.” Lees het hele interview.

Een bloedhete woonkamer in de zomer, een koude woonkamer in de winter. Door het energieadvies van energiecoach Martin weet Lia van Zandbergen uit Bodegraven nu hoe ze dat kan oplossen. “Ik raad dit iedereen aan. Ik leerde allerlei dingen over mijn woning die ik nog niet wist.“ 

 

Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk is door bewoners in het leven geroepen om andere bewoners en bedrijven te informeren en stimuleren om onze dorpen te verduurzamen. Daarom organiseren zij bijvoorbeeld Repair cafés. Daar kunt u uw kapotte spullen en apparaten laten repareren. Het enige wat u hoeft te doen is een kopje koffie drinken, terwijl u wacht. Ze hebben ook een zelfvoorzienende moestuin ‘Hortus Populus’, waar u een groente-abonnement kunt nemen. Ook organiseren zij activiteiten, bijvoorbeeld op de dag van de duurzaamheid. Of geven u graag informatie over energiebesparende maatregelen in uw huis.

 

Iedereen in Bodegraven-Reeuwijk kan voordelig overstappen op lokale, duurzame energie. Voor éénmalig 5 euro kunt u lid worden van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en bij hen stroom afnemen. Meestal hoeft u hiervoor niet over te stappen van energieleverancier. Als u mee doet, krijgt u een deel van de energiebelasting terug. U betaalt 2/3 van dit bedrag aan de energiecoöperatie omdat zij voor u investeert in de zonnepanelen. De rest is voor u. Een gemiddeld huishouden bespaart zo 100 euro.

 

Wij praten met een kleine groep inwoners over duurzaamheid binnen de gemeente. Wilt u meedenken? Meld u dan aan door een e-mail te sturen naar: duurzaam@bodegraven-reeuwijk.nl