money-debts-1 iconSubsidies en leningen

Wanneer u uw woning wilt verduurzamen is het handig om te weten welke subsidies en leningen er zijn om dat mogelijk te maken. Op deze pagina leest u daar meer over.

Op de energiesubsidiewijzer vindt u in een oogwenk alle subsidies die te maken hebben met verbeteringen van uw huis. U vult uw gemeente in, geeft aan of u woningeigenaar of VvE bent, en de Energiesubsidiewijzer geeft u een kant-en-klare lijst met mogelijke subsidies en leningen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan kunt u ook nog per maatregel bekijken wat de overheid u te bieden heeft. Bij het aanleggen van dubbelglas bijvoorbeeld, of het isoleren van uw muur.

Gaat u verhuizen of verbouwen? Of denkt u na over energiebesparende maatregelen, en komt u niet in aanmerking voor de Energiebesparingslening van het Warmtefonds? Bekijk dan onze duurzaamheidslening

Door uw woning energiezuiniger te maken bespaart u niet alleen op uw woonlasten. Uw woning wordt er ook aangenamer en comfortabeler van. Bovendien helpt u mee aan een beter milieu en kunnen de energiebesparende maatregelen goed zijn voor de waarde van uw woning.

 

De Duurzaamheidslening is een lening uitsluitend bedoeld voor inwoners die niet in aanmerking komen voor Energiebesparingslening van het Warmtefonds. Komt u wel in aanmerking voor de Energiebesparingslening van het Warmtefonds? Dan kunt u helaas geen aanvraag doen voor de duurzaamheidslening.

 

 • De Duurzaamheidslening heeft de volgende kenmerken:
 • De Duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-.
 • Tot een bedrag van €7.499,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor bedragen vanaf €7.500,- bedraagt de looptijd 15 jaar.
 • De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening. 
 • Het betreft een consumptieve lening.
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.

De Duurzaamheidslening is een maandannuïteitenlening en heeft u op de einddatum helemaal terugbetaald. Het te betalen bedrag moet altijd voor de laatste dag van de maand betaald zijn. De maandtermijn bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het aflossingsdeel wordt per de laatste dag van de maand met de restschuld verrekend. Het aflossingsdeel wordt gedurende de looptijd van de lening maandelijks groter. Het rentedeel wordt maandelijks kleiner. Uw maandelijkse termijnbedrag blijft gelijk. Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van €250,-).

 

U kunt de lening aanvragen als u inwoner bent van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Tevens gelden de volgende voorwaarden waaraan u moet voldoen om voor de Duurzaamheidslening in aanmerking te komen:

 • U bent particuliere eigenaar van een bestaande (niet-recreatieve) woning in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;
 • U bewoont de woning zelf;
 • U en uw partner zijn jonger dan 75 jaar. Indien één van de partners ouder is dan 75 jaar, wordt diegene wel meegenomen in de aanvraag, maar het inkomen niet in de krediettoets;
 • U leent een bedrag tussen 2.500,- en €25.000,-;
 • U dient de aanvraag in vóór het realiseren van energiezuinige en duurzame maatregelen.
 • U bent afgewezen voor de Energiebespaarlening van het Rijk

De gemeente heeft een lijst van maatregelen opgesteld die u mag financieren met een Duurzaamheidslening. Dit betreft:

 • Warmtepompen;
 • Zonnepanelen;
 • Zonneboilers;
 • Gevelisolatie;
 • Dakisolatie;
 • Vloerisolatie;
 • Raamisolatie;
 • Groen dak (bijvoorbeeld sedum).

U kunt soms ook in aanmerking komen voor maatregelen die niet op deze lijst staan. Deze maatregelen moeten er dan wel voor zorgen dat u energie bespaart en/of dat u duurzame energie opwekt. De gemeente toetst de aanvraag voor een maatregel aan deze doelen en kan op grond van de verordening de lening niet toekennen indien

 

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden, heeft u kennisgenomen van de verordening Duurzaamheidslening en wilt u een Duurzaamheidslening aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier onder aan deze pagina in. U kunt ook een aanvraagformulier aanvragen via telefoonnummer 0172-522 522 of het ophalen bij het klantcontactcentrum Bij Everts aan de Julianastraat 6 te Bodegraven.

Na het invullen en ondertekenen kunt u dit formulier samen met de verplichte bijlagen, zoals de afwijzing van de Energiebesparingslening van het Warmtefonds, mailen naar info@bodegraven-reeuwijk.nl. U kunt uw aanvraag ook opsturen naar gemeente Bodegraven-Reeuwijk, t.a.v. team duurzaamheid, Postbus 401, 2410 AK Bodegraven, of inleveren bij het klantcontactcentrum Bij Everts aan de Julianastraat 6 te Bodegraven.

De gemeente toetst aan de hand van uw gegevens vooraf of u in aanmerking komt voor een Duurzaamheidslening. De lening zelf wordt via het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting (SVn) verstrekt. Bij een positief advies van de gemeente ontvangt u een aanvraagset met toelichting om de officiële aanvraag bij SVn te doen.

 

Vragen over de Duurzaamheidslening kunt u stellen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, via telefoonnummer 0172-522 522 of via info@bodegraven-reeuwijk.nl.

Bent u bestuurder of beheerder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en wilt u wellicht duurzaam onderhoud en renoveren combineren met energiebesparende maatregelen? Of bent u bewoner van een VvE en wilt u duurzamer gaan wonen? Het VvE Duurzaamheidsloket helpt VvE’s in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bij alle stappen van verduurzaming.