Geveltuinen actie

Win een geveltuin en help het klimaat in uw buurt

11 september 2023
Home

Meer groen in de straat? De gemeente legt dit jaar weer gratis geveltuintjes aan in de openbare straten. Wilt u ook meer groen voor of tegen uw huis? Meld u voor 29 september aan!

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van een woning. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Ze fleuren de buurt op. Maar een geveltuin heeft ook nog andere voordelen. Het regenwater kan sneller de grond in, waardoor er minder wateroverlast is bij zware buien. Groenblijvende klimplanten tegen uw gevel houden uw huis koel in de zomer en zorgen er in de winter voor dat de muur niet te veel afkoelt. Een straat met meer groen blijft in de zomer koeler dan een dicht betegelde straat waar de hitte van af straalt. Daarbij trekken bloemen en planten vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin is dus goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

U kunt zelf een geveltuin aanleggen. Hiervoor heeft u geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels. Die vindt u via www.bodegraven-reeuwijk.nl/geveltuinen. Zo moet de stoep voldoende breed blijven na aanleg van de geveltuin.

Gratis aangelegde geveltuin

De gemeente geeft dit najaar weer geveltuinen weg, helemaal gratis. Zo gewenst gevuld met plantjes. Het enige wat u hoeft te doen is te bekijken of u aan de spelregels van een geveltuin voldoet én u mag na de aanleg zelf voor het onderhoud van de geveltuin met de planten zorgen. De gemeente legt de geveltuin in de straat langs uw gevel aan; haalt de stenen eruit, verruilt het zand voor tuinaarde en maakt het, als u wilt, met plantjes weer netjes. Als u liever uw eigen planten poot, kan dat natuurlijk ook.

Interesse? Stuur dan een berichtje naar klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl met als onderwerp: najaarsactie geveltuin. Geef uw naam, adres en telefoonnummer door en voeg een foto toe van de plek waar de geveltuin precies moet komen. Aanmelden kan tot en met 29 september. Mochten er te veel aanmeldingen zijn, dan gaan we loten. Doet u samen met uw buren mee? Dan maakt u dubbel kans; u krijgt beiden een geveltuin als een van de twee wordt ingeloot.

De geveltuintjes worden vanaf eind september aangelegd. Het najaar is immers een prima tijd om een (gevel)tuintje aan te leggen.