Geveltuin

Win een geveltuin en help het klimaat in uw buurt

08 juli 2024
Home

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel van uw huis. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Maar een geveltuin heeft nog meer voordelen. Het regenwater kan sneller de grond in waardoor er bij zware buien minder wateroverlast is. 

Groenblijvende klimplanten tegen uw gevel houden uw huis koeler in de zomer en een straat met meer groen blijft in de zomer koeler dan een dicht betegelde straat waar de hitte van af straalt. Ook trekken de bloemen en planten vlinders, insecten en vogels aan.

Een geveltuin fleurt de buurt dus op én is goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

Interesse in een gratis aangelegde geveltuin?

De gemeente geeft dit najaar weer 20 geveltuinen weg, helemaal gratis. Het enige wat u hoeft te doen is bekijken of u aan de spelregels van een geveltuin voldoet en zo ja, u aanmelden.

Kijk hier voor de spelregelsexterne-link-icoon. Zo moet de stoep voldoende breed blijven na aanleg van de geveltuin en bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Aanmelden

Aanmelden kan door voor 30 september een e-mail te sturen naar klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl met als onderwerp: ‘najaarsactie geveltuin’. 

Geef uw naam, adres en telefoonnummer door en voeg een foto toe van de plek waar de geveltuin precies moet komen. U ontvangt een reactie met meer informatie.

Als er te veel aanmeldingen zijn, dan gaan we loten. Doet u samen met uw buren mee? Dan maakt u dubbel kans; u krijgt beiden een geveltuin als één van de twee wordt ingeloot.

In oktober worden de geveltuintjes aangelegd.