Kinderklimaattop 2023

Winnaars ontwerpwedstrijd Kinderklimaattop 2023 bekend!

26 oktober 2023
Home

De spanning hing in de lucht. Wie o wie zou dit jaar de ontwerpwedstrijd van de Kinderklimaattop winnen? Leerlingen van basisscholen De Bron, De Wegwijzer en Prinses Beatrixschool streden de afgelopen weken hard om met het beste ontwerp voor de duurzame en klimaatadaptieve school van de toekomst te komen. Hoewel alle ontwerpen tot de verbeelding spraken, kwam na beoordeling van een vakkundige jury dé winnaar uit de bus: De Bron met het ontwerp ‘Basisschool The Sunshine’!

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel reikte de prijs woensdag 25 oktober uit aan de overdonderde leerlingen: “Wat een geweldige creativiteit en wat een enthousiasme! Jullie geven ons hiermee prachtige inspiratie die wij meenemen voor de scholen die wij in de toekomst bouwen. Ik roep iedereen op om deze ontwerpen te komen bewonderen in het Evertshuis.” De winnaars gaan met hun hele klas op uitje naar de TechnoHUB in Woerden.

Beoordeling

Een vakkundige jury bestaande uit wethouder onderwijs Elly de Vries en een aantal experts van de gemeente bogen zich over alle ingediende ontwerpen. Het was voor de jury lastig een winnaar te kiezen! In de ontwerpen van alle groepen waren creatieve ideeën te vinden. Van een schommel die energie opwekt, tot isolatie met gras, tot een gebouw waar de leerlingen steeds in een nieuwe fase kwamen. Beginnend in ‘de rups’ en aan het eind van de basisschool de school verlaten als vlinder.

Het ontwerp van ‘Basisschool The Sunshine’, van leerlingen van groep 8 van de Bron uit Reeuwijk maakte net een verschil. Yvon, Lynn, Manon, Lotta, Suzanne en Danique maakten een gebouw waarin veel duurzame materialen en mooie elementen verwerkt waren. “Het ontwerp van The Sunshine is een vrolijke school die opviel door de veelheid aan elementen. Van een glijbaan waarmee je op twee manieren naar buiten kon, tot een kas op het dak. Maar ook het gebruik van veel circulaire materialen met een poster waarop het mooi verbeeld was. Verder was het gebouw creatief ontworpen met veel kleur en details,” aldus de jury.

Tentoonstelling

Alle ideeën van de leerlingen zijn omgezet in maquettes die nu te zien zijn in een tentoonstelling in het Evertshuis. Ook hangen daar posters bij waarop de leerlingen hun (klimaat)visie achter hun ontwerpen presenteren. Tot met vrijdag 10 november kunt u de ontwerpen bekijken in het Evertshuis tijdens de reguliere openingstijden.

Organisatie van de Kinderklimaattop

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Kinderklimaattop jaarlijks in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland. De leerlingen van De Bron (Reeuwijk-Dorp), De Wegwijzer (Driebruggen) en Prinses Beatrixschool (Bodegraven) namen deel.