Annemiek - Communicatieadviseur

Over Annemiek
Ik werk sinds bijna drie jaar als communicatieadviseur. In mijn functie help ik collega’s van andere teams om hun resultaten te bereiken. Dat geeft mij energie. Ik vind het fijn dat er in mijn functie veel ruimte is voor eigen initiatief. Ik kan mijn eigen ideeën inbrengen, finetunen met collega’s en tot uitvoer brengen. Daarbij werk ik in de gemeente waar ik zelf woon. Dat vind ik een groot pluspunt.

“Je woont samen, je leeft samen, je organiseert het samen. Dat was mijn drijfveer om hier te solliciteren, en dat bevalt me nog steeds heel goed.”

Divers
Het communicatievakgebied is divers. Zo adviseer en ondersteun ik bijvoorbeeld zowel bestuurders als projectleiders en beleidsmedewerkers over het bereiken, benaderen en betrekken van onze inwoners. Daarnaast zorg ik voor de juiste communicatiemiddelen en voor pakkende begrijpelijke content voor op de website, de social media kanalen en intranet. Gedurende de dag ontvang ik persvragen waar ik in samenwerking met collega’s een passend antwoord op vind. Het is belangrijk om vanuit team communicatie te weten waar je antwoorden kunt vinden binnen de organisatie. Daarom is een gezonde portie nieuwsgierigheid best handig en is het fijn als je veel contacten opdoet onder de collega’s. Gelukkig werken we binnen de gemeente met een eenvoudige organisatiestructuur en is iedereen heel toegankelijk.

Hoe ziet een gemiddelde dag er uit?
Vaak bepaalt de waan van de dag het ritme. Je weet van tevoren nooit hoe de dag loopt, en dat maakt het wat lastig plannen. Als er een journalist belt, dan moet je direct met die persvraag aan het werk. En ondertussen wil je de collega’s kunnen blijven adviseren voor de communicatie van hun werkveld, van hun projecten. De druk van onverwachte vragen van collega’s en het zoeken naar de juiste antwoorden en oplossingen maakt de dag interessant. Je moet weten wat er speelt, waar de lijntjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Ik hoop hier nog heel wat jaren door te brengen. Vanwege de mogelijkheden om je eigen functie vorm te geven, lijkt het me ook geen probleem om dat vol te houden!

Trots
We helpen vanuit ons team collega’s van andere teams om hun resultaten te bereiken. Dat doen we met advies en met het inzetten van verschillende communicatiemiddelen. Een voorbeeld hiervan is het maken van themapagina’s. Dat is een pagina die we maken voor de lokale weekkrant, waarmee we een project voor het voetlicht brengen. Heel laagdrempelig om te lezen, het ziet er leuk uit. Zinnig voor onze inwoners, maar ook heel leuk om aan collega’s te laten zien wat hun werk nou in de praktijk betekent. Het is een vertaling van een soms ingewikkeld werkveld naar de dagelijkse praktijk.