Bewust afval scheiden

Veel afval kan gerecycled worden. Hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden en kan er meer afval opnieuw als grondstof worden gebruikt. Maar welk afval hoort nu precies waar?

Er zijn veel soorten afval. GFT-afval staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. PMD is Plasticverpakkingen, Metaalverpakkingen en Drankenkartons. Oud papier spreekt voor zich, net als Textiel. Is het dat allemaal niet? Dan is het Restafval.

Cyclus NV verzorgt de afvalstromen voor Bodegraven-Reeuwijk. Wat mag nu precies waar in? En hoe biedt u dat het beste aan, waar levert u het afval in? Zie voor alle antwoorden de website van Cyclusexterne-link-icoon.

  • Zie wat er gebeurt er met uw PMD in de video van Cyclusexterne-link-icoon.
  • Heeft u, als particulier, regelmatig te weinig aan uw ene minicontainer, dan kunt u gratis een extra minicontainer aanvragen bij Cyclus. Oud papier is ook in te leveren bij verzamelontainers in de wijk en in de milieustraat.
  • Cyclus haalt het oud papier op, samen met vrijwilligers van verenigingen en kerken. De vrijwilligers doen dat voor hun club; de opbrengst gaat naar die betreffende verenigingen en kerken.
  • De oud papierinzameling wordt gedaan voor de particuliere inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. Bedrijfsafval inzamelen valt daar niet onder. Bedrijven, zoals winkeliers, moeten zelf hun afval via een commerciële afhaler op laten halen. De gemeente wil niet dat de inwoners moeten betalen voor het afvoeren van bedrijfsafval. Daar zijn de bedrijven zelf verantwoordelijk voor.

Waar laat ik mijn gebruikte koffiefilter? Het kartonnen potje van de appelstroop? Twijfelt u over welk afval in welke bak hoort? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzerexterne-link-icoon.

Ziet u het graag in beeld? Vind hier een overzicht welk afval in welke container mag: