Bijna 18

Wat moet ik weten als ik 18 wordt?

18 jaar worden is een bij­zonder en belangr­ijk moment. Je bent vanaf je 18e officieel volwassen en regelt vanaf dat moment veel zaken zelf. Je moet b­ijvoorbeeld een DigiD aanvragen en je eigen zorgverzekering afsluiten. Ook heb je misschien wel recht op geld van de overheid, denk aan zorgtoeslag of geld voor studiekosten.

Wat verandert er voor mijn ouders?

Als jij 18 wordt, veranderen er voor je ouders ook een aantal dingen. Het is handig om deze veranderingen met je ouders te bespreken . Maak goede afspraken met ze zolang je nog thuis woont.

 Je bent niet meer verzekerd tegen ziektekosten via de verzekering van je ouders.

  • De kinderbijslag die je ouders elk kwartaal kregen via de SVB, stopt als jij 18 bent.
  • Je ouders krijgen geen kindgebonden budget meer van de Belastingdienst.
  • Zijn je ouders gescheiden en ontvangt één van je ouders kinderalimentatie? Vanaf je 18e heb je zelf recht op de kinderalimentatie.
  • Studeer je niet, maar werk je en verdien je hier veel mee? Dan kan het zijn dat je ouders minder toeslagen ontvangen van de Belastingdienst.externe-link-icoon

Heb je hulp of advies nodig?

Heb je vragen of zorgen over jouw persoonlijke situatie? Wil je dat er iemand met je meedenkt? 

Neem dan contact op met het Sociaal Team van de gemeente via telefoonnummer 0127 522 522 of via info@bodegraven-reeuwijk.nl.

Toekomstplan

Om de overgang van 18-min naar 18-plus bij jongeren zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft de regio Midden Holland een toekomstplan externe-link-icoongemaakt.

Hiermee kun je steeds een beetje meer eigen regie en verantwoordelijkheid voor je eigen toekomst organiseren.