Ondermijning

Controle op ondermijning

07 juni 2024
Home

Criminelen maken voor illegale activiteiten vaak gebruik van legale diensten. Bijvoorbeeld door panden, woningen of auto’s te gebruiken voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. We noemen dit ook wel ondermijning.

In actie

Vorige week voerden de politie, omgevingsdienst Midden-Holland, Stedin en de gemeente een controle uit op bedrijventerrein de Tjalk in Bodegraven. Tijdens zo’n controle bekijkt iedere partner vanuit zijn eigen vakgebied de situatie in een pand. Ze controleren of een bedrijf zich houdt aan alle wet- en regelgeving. 

Er zijn 35 panden gecontroleerd en er zijn geen grote overtredingen geconstateerd. De ondernemers waren over het algemeen positief over de controle. Toch blijft het belangrijk om regelmatig en onverwacht te controleren. Zo gaan we met elkaar criminele activiteiten tegen.

Nog meer controles

Naast de ondermijningscontrole, werden er diezelfde dag nog meer politiecontroles uitgevoerd. Zo was er een preventieactie met de zogenaamde ‘witte voetjes’. 

De politie kijkt dan zoals een inbreker zou doen naar uw huis, en laat een informatiefolder met een wit voetje achter in de tuin, de schuur of zelfs in huis. Zo wordt u er bewust van dat mensen soms makkelijk ongemerkt bij u binnen kunnen komen. De bewoners die thuis waren, reageerden positief op deze actie.

Hiernaast was er een algemene verkeerscontrole, met hulp van studenten van de politieacademie, op de Broekveldselaan en de Europaweg. Tientallen voertuigen zijn gecontroleerd, met een aantal bekeuringen als gevolg.

Ook op en bij het water werd er gecontroleerd. In het Plassengebied in Reeuwijk zijn meerdere waarschuwingen gegeven voor het los laten lopen van de hond waar dat niet mag. Ook zijn er vissers naar huis gestuurd omdat zij geen vergunning hadden. Op de Oude Rijn was het relatief rustig met de bootjes. Daar zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

Wat kunt u doen?

Waar het de ondermijning betreft: Er zijn signalen waarop u kunt letten als u zelf iets merkt. U ziet het pas als u goed kijkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de winkel of het restaurant om de hoek waar nooit klanten komen
  • er is geen activiteit in een pand, waar je dat wel verwacht
  • bestelbusjes die op vreemde tijdstippen worden beladen
  • op vreemde tijdstippen zijn er activiteiten rondom een pand
  • een pand wisselt vaak van eigenaar
  • veel mensen komen voor korte bezoekjes langs bij een pand

Heeft u twijfels of vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met de politie door te bellen naar: 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. In noodsituaties moet u altijd 112 bellen.