Groot onderhoud snelweg A12

Groot onderhoud A12: afsluiting Nespad, Noordzijde en Zuidzijde in Bodegraven voor doorgaand verkeer in juni

07 juni 2024
Home

Waarom de afsluiting?

  • Gedurende de werkzaamheden aan de A12 in juni wordt het doorgaand verkeer grootschalig omgeleid over de A4 en de A15. Regionaal en lokaal verkeer wordt via het provinciale wegennet geleid. 
  • In overleg met de gemeentes, provincies en hulpdiensten is ook gekeken naar zogenaamde sluiproutes die weggebruikers zouden kunnen nemen. Dit betreft routes waar meer verkeer niet gewenst is, bijvoorbeeld omdat de wegen niet groot genoeg zijn om dat extra verkeer aan te kunnen. 
  • Het Nespad (in oostelijke richting), en de Zuidzijde en de Noordzijde (richting Nieuwerbrug aan den Rijn) zijn hieruit naar voren gekomen.
  • De afsluiting is dus bedoeld om het verkeer in en om Bodegraven niet te overbelasten.

Wat houdt de afsluiting in?

  • Het gaat om de straten het Nespad, de Zuidzijde en de Noordzijde richting Nieuwerbrug aan den Rijn. Deze zijn overdag afgesloten (ma-vr 06:00-19:00 / za-zo 08:00- 20:00) voor doorgaand autoverkeer vanuit Bodegraven.
  • Over het Nespad in westelijke richting, en over de Zuidzijde en de Noordzijde vanuit Nieuwerbrug aan den Rijn richting Bodegraven is op genoemde locaties wel doorgang mogelijk. De afsluiting vindt dus plaats in één rijrichting.
  • Fietsers, voetgangers en hulpdiensten en openbaar vervoer hebben altijd vrije doorgang.
  • Wie in de buurt woont of werkt, heeft ook doorgang. Zij moeten een ontheffing aanvragen, zodat ze die kunnen tonen aan de verkeersregelaar.
  • Zonder ontheffing is er geen doorgang mogelijk.
  • Op deze manier hebben de genoemde straten zo min mogelijk overlast van weggebruikers die alleen langs Bodegraven willen rijden om de werkzaamheden aan de A12 te ontlopen. 

Woon of werk je in de buurt, maar heb je nog geen ontheffing?

De werkzaamheden 

De A12 is in juni in totaal vier weekenden afgesloten van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Daarnaast vinden doordeweeks 10 nachtafsluitingen plaats op dit traject en op 11 doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt vervangen. Eerder maakte Rijkswaterstaat al bekend dat weggebruikers in juni rekening moeten houden met grote verkeershinder en een fors langere reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. De oproep was en is dan ook om vooral niet aan te sluiten in de file en reisgedrag aan te passen. Een gedetailleerde planning van alle hinder is hier te vinden.externe-link-icoon

Werk thuis, reis anders of op navigatie

Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Maar groot onderhoud is hard nodig op deze weg om ongeplande en onvoorziene hinder straks, bijvoorbeeld in de winterperiode, te voorkomen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werkt Rijkswaterstaat vooral in het weekend. Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is in juni tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.De navigatiesystemen zijn aangepast en leiden ook naar de meest gunstige omleidingsroutes. 

Slim Reizen-app

De vaste weggebruikers van de A12 wordt beloond als zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challengeexterne-link-icoon via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrugexterne-link-icoon, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnelexterne-link-icoon (A2). Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024externe-link-icoon.

Aansluitend op de werkzaamheden aan de A12 vinden er werkzaamheden plaats aan de N11. In het weekend van 5-8 juli is de N11 in beide richtingen afgesloten tussen afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost en de aansluiting met de A12. In het weekend van 12-15 juli wordt de N11 in beide richtingen afgesloten tussen de kruising met de Burgemeester Smeetsweg en afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12externe-link-icoon of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.