Hulp bij laag inkomen

Heeft u hulp nodig om elke maand de vaste kosten te betalen? De gemeente ondersteunt u met verschillende regelingen.

Leeft u al drie jaar of langer van een laag inkomen of een uitkering? En heeft u geen zicht op een betere inkomenspositie? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een toeslag op uw inkomen. Ook wel de individuele inkomenstoeslag genoemd. Deze toeslag vervangt de langdurigheidstoeslag. U kunt de toeslag aanvragen bij Ferm Werkexterne-link-icoon. Om in aanmerking te komen moeten u (en een eventuele partner) aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u tussen de 21 jaar en de pensioensgerechtigde leeftijd oud zijn en mag u de afgelopen jaar tot maximaal 110% van de op u geldende norm ontvangen of verdiend hebben.

Een goede zorgverzekering is belangrijk, maar vaak ook duur. Woont u in de gemeente en heeft u een inkomen wat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm van uw gezinssituatie? Dan kunt u, zonder medische keuring, meedoen met de collectieve zorgverzekering van Ferm Werk. De collectieve zorgverzekering van Ferm Werkexterne-link-icoon biedt een lage premie, ruime keuze uit aanvullende pakketten en een uitstekende dekking, ook voor mensen met hoge zorgkosten. Het gespreid betalen van het eigen risico behoort ook tot de voordelen.  Als u aan de voorwaarden doet, kunt u zich meteen aanmelden. Heeft u de informatie liever op papier? Neem dan contact op met Ferm Werk door te bellen naar 0348-497000 (op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur).

Heeft u een laag inkomen en moet u bijzondere kosten maken? U kunt voor sommige kosten een vergoeding aanvragen bij Ferm Werkexterne-link-icoon. Dit heet bijzondere bijstand. Het is belangrijk om de vergoeding aan te vragen voordat u de kosten maakt. Daarnaast moeten de kosten noodzakelijk zijn en mogen ze niet worden vergoed door bijvoorbeeld uw (zorg)verzekeraar komen niet in aanmerking. U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen krijgen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms bijzondere bijstand krijgen.