youth-child iconIdentiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar

Bij de aanvraag van de identiteitskaart voor een kind onder de 12 jaar moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn. Een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar is 5 jaar geldig.
Het is voor kinderen jonger dan 12 jaar niet mogelijk om online een identiteitskaart aan te vragen. Maak een afspraak door op de bovenstaande knop te drukken.

Aanvragen

Kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben en kunnen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Wilt u een identiteitsbewijs aanvragen voor iemand die jonger is dan 12 jaar? Houd dan rekening met het volgende:

  • Maak vooraf een afspraak, het is niet mogelijk om het identiteitskaart online aan te vragen
  • Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.

Meenemen

  • Eerdere paspoorten en identiteitskaarten van het kind(ook verlopen en buitenlandse documenten)
  • De geldige identiteitsbewijzen van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n). Ook als één gezaghebbende  ouder(s)/verzorgende(n) niet aanwezig is.
  • Als één van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n) geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.
  •  Het online toestemmingsformulier
  • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan alle eisen. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €8,- . Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! Wilt u in het klantcontactcentrum foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt. 

U kunt eventueel ook het onderstaande formulier uitprinten en meenemen, naar de afspraak. 

Bezorging

De gemeente bezorgt gratis het door u aangevraagde reisdocument op elke gewenste locatie in Nederland, behalve op de  Waddeneilanden. Maak hiervoor een online een afspraak.  

Kosten

Product Prijs
Identiteitskaart voor personen onder de 18 jaar € 37,95
Extra kosten voor spoedlevering € 52,95

Let op: u krijgt geen geld terug als u zelf een foutieve aanvraag heeft gedaan of als u de aanvraag alsnog wilt annuleren. Er zijn dan namelijk al wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken