Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar

Bij de aanvraag van de identiteitskaart voor een kind onder de 12 jaar moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn. Een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar is 5 jaar geldig.
Het is voor kinderen jonger dan 12 jaar niet mogelijk om online een identiteitskaart aan te vragen. Maak een afspraak door op de bovenstaande knop te drukken.

Aanvragen

Kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben en kunnen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor iemand die jonger is dan 12 jaar? Houd dan rekening met het volgende:

  • Maak vooraf een afspraak, het is niet mogelijk om de identiteitskaart online aan te vragen.
  • Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.
  • Alle gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n) moeten toestemming geven.

Toestemming geven

Alle gezaghebbende(n) moeten toestemming geven voor de aanvraag. 

Er zijn twee manieren om toestemming te geven voor het aanvragen voor een paspoort voor uw minderjarig kind.

Als één van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n) geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

Meenemen

Voor het aanvragen van een paspoort, dient u het volgende mee te nemen naar uw afspraak.

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €9,- . Er kan alleen gepind worden. Wilt u in het klantcontactcentrum foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt. 

Zijn uw kinderen jonger van 8 jaar, dan is de pasfotoautomaat niet geschikt. Maak de pasfoto dan bij een erkende fotograaf.

Afhalen identiteitskaart

De medewerker plant een afspraak in voor het afhalen van uw paspoort of u maakt zelf online een afspraak voor het afhalen paspoort/Nederlandse identiteitskaart via de knop 'Afspraak makenexterne-link-icoon'. 

Dit kan een week na de aanvraag.

Kosten

ProductPrijs
Identiteitskaart voor personen onder de 18 jaar€ 40,90
Extra kosten voor spoedlevering€ 57,05

Let op: u krijgt geen geld terug als u zelf een foutieve aanvraag heeft gedaan of als u de aanvraag alsnog wilt annuleren. Er zijn dan namelijk al wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken