youth-child iconIdentiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar

Bij de aanvraag van de identiteitskaart voor een kind onder de 12 jaar moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn. Een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar is 5 jaar geldig.
Het is voor kinderen jonger dan 12 jaar niet mogelijk om online een identiteitskaart aan te vragen. Maak een afspraak door op de bovenstaande knop te drukken.

Aanvragen

Kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben en kunnen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Wilt u een identiteitsbewijs aanvragen voor iemand die jonger is dan 12 jaar? Volg dan de volgende stappen:

 1. Houdt er rekening mee dat uw kind(eren) altijd mee moeten naar uw afspraak. Beide ouders moeten toestemming geven voor de aanvraag. Dit kan via het online toestemmingsformulier of door beide ouders aan de balie.
 2. Maak een afspraak voor het aanvragen Nederlandse identiteitskaart via de knop Afspraak maken.
 3. Neem een recente pasfoto mee naar uw afspraak. Heeft u geen pasfoto? Dan is er de mogelijkheid om een foto te maken in de fotocabine van afdeling Burgerzaken. Zijn uw kinderen jonger van 8 jaar, dan adviseren wij een pasfoto te laten maken bij een fotograaf. 
  Zorg dat u eerst een pasfoto gemaakt heeft, voordat u zich aanmeld voor uw afspraak. 
 4. Aan de balie worden uw gegevens gecontroleerd. U geeft uw pasfoto af en plaatst een handtekening.
 5. U betaald voor uw aanvraag aan de balie. 
 6. De medewerker plant een afspraak in voor het afhalen van uw identiteitskaart of u maakt zelf online een afspraak voor het afhalen paspoort/Nederlandse identiteitskaart via de knop Afspraak maken. Dit kan een week na het afgeven pasfoto/handtekening.
 7. Ophalen van uw aangevraagde identiteitskaart.

Let op: uw identiteitskaart dient binnen drie maanden afgehaald te worden aan de balie, anders wordt het document vernietigd en vindt er geen restitutie plaats.

Meenemen

 • Eerdere paspoorten en identiteitskaarten van het kind(ook verlopen en buitenlandse documenten)
 • De geldige identiteitsbewijzen van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n). Ook als één gezaghebbende  ouder(s)/verzorgende(n) niet aanwezig is.
 • Als één van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n) geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.
 • Mocht u het online toestemmingsformulier niet hebben ingevuld en beide ouders kunnen niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Zorg dan dat u onderstaande Verklaring eigen reisdocument minderjarige ondertekend meeneemt. 
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan alle eisen. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €8,- . Er kan alleen gepind worden. Wilt u in het klantcontactcentrum foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt. 

Kosten

Product Prijs
Identiteitskaart voor personen onder de 18 jaar € 40,90
Extra kosten voor spoedlevering € 57,05

Let op: u krijgt geen geld terug als u zelf een foutieve aanvraag heeft gedaan of als u de aanvraag alsnog wilt annuleren. Er zijn dan namelijk al wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken