Mantelzorg

Voor iemand zorgen kan soms erg belastend zijn. Als gemeente helpen wij je graag bij je taak als mantelzorger. Je kunt gebruik maken van mantelzorgondersteuning.

Zorg je langdurig voor iemand uit je familie of directe omgeving vanwege hoge leeftijd, een ziekte, psychische beperking of handicap? Dan ben je mantelzorger. Wij helpen je graag verder. Het regelen van zorg, praktische zaken en evenwicht bewaren kan veel tijd en energie kosten. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Algemene informatie

MantelzorgNLexterne-link-icoon is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander.
Mantelzorgcentraalexterne-link-icoon is het expertisecentrum in de regio Midden-Holland voor mantelzorgers en iedereen die meer wil weten over mantelzorg.

Registreren als mantelzorger 

Zorg je langdurig voor iemand in Bodegraven-Reeuwijk?
Registreer je dan kosteloos als mantelzorger via welzijnsorganisatie SAMexterne-link-icoon of bel naar: 0172-614 500. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied mantelzorg, de jaarlijkse waardering vanuit de gemeente en ondersteuning-mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Ook ontvang je 3 keer per jaar het magazine ‘MantelKRACHT’.

Ondersteuning

Voor persoonlijke hulpvragen, doorverwijzing naar zorg-en hulpverleningsinstanties, de aanvraag van hulpmiddelen en woningaanpassingen kun je terecht bij het Sociaal Team via mailadres sociaalteam@bodegraven-reeuwijk.nl.

Ontmoeten

Voor mantelzorgers worden er vanuit SAM met regelmaat informatieve en gezellige bijeenkomsten georganiseerd, de zogenaamde Mantelzorgcafé’s. Tijdens deze bijeenkomsten kun je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Geregistreerde mantelzorgers worden automatisch voor deze bijeenkomsten uitgenodigd, deelname is gratis.

Zorgdelen

Soms is het fijn om de mantelzorg even uit handen te geven en wat meer tijd voor jezelf te hebben. Dit heet respijtzorg. Er is betaalde respijtzorg of professionele opvang.
Zoek contact met de mantelzorgondersteuner van SAM, die kan met je meedenken over wat het best bij jullie past. 

Waardering

Als blijk van waardering voor jouw mantelzorg biedt de gemeente in samenwerking met SAM je een Mantelzorgdag aan. Ieder jaar is de invulling anders. Je wordt als geregistreerd mantelzorger tijdig hierover geïnformeerd.

Jonge mantelzorger

Ben of ken je iemand van nog geen 18 jaar die voor een naaste zorgt? Ga dan voor meer informatie, leuke filmpjes en activiteiten naar de website van 2BeCool.

Contact: SAM Mantelzorgondersteuner

Heb je vragen over bovenstaande activiteiten of wil je extra informatie, neem dan contact op met de Mantelzorgondersteuner van SAMexterne-link-icoon. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 11.00 uur via 0172 - 614 500. Je kan ook mailen naar info@samwelzijn.nl. Het is ook mogelijk om tussen 9 uur en 11 uur langs te komen bij de balie van SAM, Rijngaarde 1 te BODEGRAVEN. Een afspraak maken is niet nodig.