Mantelzorg

Voor iemand zorgen kan soms erg belastend zijn. Als gemeente willen wij u graag helpen bij uw taak als mantelzorger. U kunt gebruik maken van mantelzorgondersteuning.

Zorg je langdurig voor iemand uit je familie of directe omgeving vanwege hoge leeftijd, een ziekte, psychische beperking of handicap? Dan ben je mantelzorger. Wij helpen je graag verder.

Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Algemene informatie

MantelzorgNLexterne-link-icoon is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander.
Mantelzorgcentraalexterne-link-icoon is het expertisecentrum in de regio Midden-Holland voor mantelzorgers en iedereen die meer wil weten over mantelzorg.

Registreren als mantelzorger 

Zorg je langdurig voor iemand in Bodegraven-Reeuwijk?
Registreer je dan kosteloos als mantelzorger via welzijnsorganisatie SAMexterne-link-icoon of via het algemene telefoonnummer van SAM: 0172-614 500

Je wordt dan op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied mantelzorg, de jaarlijkse waardering vanuit de gemeente en ondersteuning-mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Ook ontvang je 3 keer per jaar het magazine ‘MantelKRACHT’.

Ondersteuning

Voor persoonlijke hulpvragen, doorverwijzing naar zorg-en hulpverleningsinstanties, de aanvraag van hulpmiddelen en woningaanpassingen kun je terecht bij het Sociaal Team via mailadres sociaalteam@bodegraven-reeuwijk.nl

Ontmoeten

Voor mantelzorgers worden er maandelijks gezellige bijeenkomsten in een ontspannen sfeer georganiseerd. Tijdens deze Mantelzorgers ontmoeten Mantelzorgers (MOM’s)-bijeenkomsten kun je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Wandelgroep (MOM’s) : 1e donderdag van de maand, startplek wisselt.

Praatgroep (MOM’s): 2e donderdag van de maand, Huis van Alles Reeuwijk.

Themabijeenkomsten/webinars

Tijdens een themabijeenkomst of webinar wordt een specifiek onderwerp uitgelicht of een ontspanningsmoment aangeboden. Denk hierbij aan het thema “blijf in balans”, “financiële regelingen” of een filmavond.

Als geregistreerde mantelzorger word je hiervoor uitgenodigd en kun je meestal gratis deelnemen.

Zorgdelen

Soms is het fijn om de mantelzorg even uit handen te geven om zo wat meer tijd voor jezelf te hebben. Dit heet respijtzorg. Er is betaalde respijtzorg, de hulp van een respijtvrijwilliger of professionele opvang.

Zoek contact met de mantelzorg-ondersteuner van SAM, die kan met je meedenken over wat het best bij jullie past. 

Waardering

Als blijk van waardering voor jouw mantelzorg biedt de gemeente in samenwerking met SAM je een Mantelzorgdag aan. Ieder jaar is de invulling anders. Je wordt als geregistreerd mantelzorger tijdig hierover geïnformeerd.

Jonge mantelzorger

Ben of ken je iemand van nog geen 18 jaar die voor een naaste zorgt? Ga dan voor meer informatie, leuke filmpjes en activiteiten naar de website van 2BeCool.

Contact

SAM Mantelzorgondersteuner

Heeft u vragen over bovenstaande activiteiten, neem dan contact op met de SAM Mantelzorgondersteuner. 

U kunt op werkdagen tussen 9.00 uur en 11.00 uur voor vragen of informatie ook langskomen bij de balie van SAM, Rijngaarde 1, 2411 EV BODEGRAVEN. Afspraak maken is niet nodig. 

U kunt ook mailen naar info@samwelzijn.nl of bellen naar 0172-614 500