Matin - Adviseur organisatie & ontwikkeling

Over Matin
Als adviseur organisatie & ontwikkeling (O&O) maak ik onderdeel uit van ons strategisch platform, zoals wij ons managementteam noemen. In deze functie houd ik mij bezig met de (door)ontwikkeling van onze organisatie. Omdat onze samenleving in beweging blijft, is het van belang dat onze organisatie en onze processen meebewegen met die veranderingen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat onze inwoners en ondernemers zo optimaal mogelijk bediend blijven worden. In de basis adviseer ik de gemeentesecretaris en de domeinregisseurs bij strategische organisatorische- en HR vraagstukken.

”Ik lever in mijn rol als adviseur O&O indirect een bijdrage aan de leefbaarheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van onze gemeente. Dit geeft mij erg veel voldoening.”

‘Samen organiserend werken’
In veel organisaties kom je tegenwoordig termen als ‘zelf organiserend werken’ of ‘zelfsturing’ tegen. Het valt mij hierbij op dat ze allemaal met het woord ‘zelf’ beginnen. Bij ons is samenwerken juist één van onze belangrijkste kernwaarden. Wij werken namelijk continu samen met collega’s, inwoners, ondernemers en bestuurders. Daarom past ‘samen organiserend werken’ beter bij onze manier van werken en hebben onze collega’s dit hoog in het vaandel staan. Daarbij zijn de lijnen tussen collega’s, het strategisch platform en onze bestuurders erg kort en informeel. De combinatie van samen organiserend werken en de korte lijnen zorgt ervoor dat wij snel en effectief resultaten boeken.

Hoe ziet een gemiddelde dag er uit?
Mijn dag begint met het halen van een cappuccino in onze kantine, waar ik altijd wel een paar collega’s tegenkom en een ‘koffieautomaatgesprekje’ mee heb. Daarna lees en beantwoord ik mijn mails en bereid ik mijn (hybride) afspraken voor. Op het moment werk ik samen met collega’s aan de doorontwikkeling van de organisatie. Het doel is om de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie te beleggen door teams domeinoverstijgend met elkaar te laten samenwerken. Hierdoor krijg je een mooie mix van collega’s die integraal samenwerken, ingezet worden op hun kernkwaliteiten en veel verantwoordelijkheid krijgen. Het resultaat is veel werkplezier en een hoge mate van eigenaarschap bij onze collega’s.

De sfeer
Vanuit mijn rol als adviseur Organisatie & Ontwikkeling heb ik contact met alle domeinen binnen onze organisatie en ken ik de meeste collega’s* bij naam. ‘Het is erg prettig om met zulke fijne, toegewijde en hoogwaardige professionals te werken.’ Iedereen is toegewijd om onze burgers en ondernemers zo goed mogelijk te bedienen. Hard werken gaat gelukkig gepaard met een gezonde dosis humor. We kunnen zaken goed relativeren en zorgen goed voor elkaar. Bij het aannemen van nieuwe collega’s, kijken wij in de eerste plaats vooral naar de mens achter het cv en naar de competenties en ervaringen die zijn opgedaan. Dat dat past binnen een team, vinden we erg belangrijk!