Meehelpen op een stembureau?

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zoekt enthousiaste leden die tijdens de verkiezingen willen meehelpen op een stembureau. Stembureauleden maken het mogelijk dat inwoners van onze gemeente hun stem kunnen uitbrengen en uw hulp is daarom onmisbaar op deze dagen.

Welke functies zijn er? 

Wilt u graag meehelpen op een stembureau maar weet u nog niet in welke functie? Klik dan hieronder op het PDF om de uitleg van de verschillende functies in te zien. Dan weet u precies wat er van u verwacht wordt als stembureaulid, teller of voorzitter.

Aanmelden 

Wilt u graag als voorzitter, plaatsvervangend voorzitter, stembureaulid of teller meehelpen met de komende verkiezingen? Meld u dan aan via ons aanmeldportaalexterne-link-icoon. 

Hoe tellen we? 

VOX Telmethode (Voorheen Craft Lean)  

Voor de aankomende verkiezing zullen wij tijdens het telproces gebruikmaken van de VOX Telmethode. Het tellen met deze methode verkleint de kans op een hertelling en is de afgelopen verkiezingen goed bevallen.  

Volgens de nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen (NPVV) moet elke gemeente voor elke verkiezing een gemeentelijk stembureau (GSB) instellen om de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vast te stellen. Hierbij voeren de stembureaus een complete telling uit op de avond van de stemming. Het GSB controleert de volgende dag, in het openbaar en op een centrale locatie, de processen-verbaal van alle stembureaus, en telt de stemmen opnieuw als het stembureau fouten heeft gemaakt, of als er onverklaarde telverschillen zijn. Voorkomen is beter dan genezen, daarom zitten in de VOX Telmethode vele maatregelen om fouten te voorkomen.