Steunpunt toeslagenaffaire

Ook in Bodegraven-Reeuwijk zijn mensen in de problemen gekomen omdat de Belastingdienst onterecht de kinderopvangtoeslag stopzette en terugvroeg.

De Belastingdienst probeert deze fouten nu te herstellen door een vergoeding te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de gedupeerde zich melden vóór 1 januari 2024. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Er kunnen meer problemen zijn ontstaan. Bijvoorbeeld rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen.

Bent u mogelijk slachtoffer van de toeslagenaffaire? Bent u daardoor in de problemen gekomen? Of is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? Vraag dan hulp bij de gemeente. De medewerkers van het Sociaal Team Bodegraven-Reeuwijk kijken hoe de gemeente u kan ondersteunen. U kunt hen bereiken via sociaalteam@bodegraven-reeuwijk.nl of via het telefoonnummer 0172- 769 218.

Gedupeerde ouders en kinderen kunnen zich vanaf 4 april rechtstreeks aanmelden bij het Ondersteuningsteamexterne-link-icoon. Ook kunnen gedupeerde ouders en kinderen zich melden bij:

  • Lotgenotencontact (BOINK)
  • Persoonlijk Zaaksbehandelaar
  • Hulpverleners die al bij het gezin betrokken zijn, zoals de jeugdbeschermer of de maatschappelijk werker
  • Lokaal steunpunt van de gemeente

Zie ook Contact met het Sociaal Team | Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Veel ouders die zijn geraakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag hebben schulden. Het is moeilijk om zo een nieuwe start te maken. Daarom wil de Rijksoverheid gedupeerde ouders zo veel mogelijk uit de schulden te helpen. De aanpak van de schulden bestaat uit 4 stappenexterne-link-icoon: het pauzeren van private schulden, het kwijtschelden van publieke schulden, het zoveel mogelijk afbetalen en oplossen van private schulden en het vergoeden van al betaalde schulden. Dit betekent dat gedupeerde ouders het geld dat zij nu krijgen zoveel mogelijk zelf kunnen houden. En een schuldenvrije start krijgen.

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het vaak over ouders. Maar ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling gemaaktexterne-link-icoon. De kindregeling is een herstelregeling bedoeld als steun in de rug voor kinderen en jongeren. 

Voor gedupeerden van de toeslagenaffaire is een landelijk telefoonnummer ingericht waar ouders in contact kunnen komen met lotgenoten. De Lotgenotenlijn (030-44 20 000) is op maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur bereikbaar. Wie de Lotgenotenlijn belt, krijgt een ouder aan de lijn die zelf ook gedupeerde is van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ouders kunnen hun verhaal delen en worden als zij dat willen, doorverwezen naar organisaties die hen verder kunnen helpen.