sieraden

Voorkom heling

Voorkom heling: meld u aan voor het Digitaal Opkopers Loket en het Digitaal Opkopers Register

Als u handelt in tweedehands goederen dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar. Bijvoorbeeld als u handelt in tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden. Het melden gaat vanaf nu via het Digitaal Opkopers Loket. Dit loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig.

Voordelen van het DOL:

  • minder papierwerk
  • sneller voorraad bekijken
  • makkelijker magazijncontroles
  • makkelijker zoeken en sorteren op soort, merk, type of serienummer.

U bent als ondernemer daarnaast beter beschermd tegen heling dankzij de verbinding van het DOL met het register van gestolen goederen. Daarnaast helpt u diefstal beter te bestrijden door de afzetmarkt voor gestolen goederen te verstoren en de pakkans van dieven en helers te vergroten. Op deze wijze zijn al vele woninginbraken opgelost.

Het Digitaal Opkopers Register (DOL) is gratis. U kunt zich online aanmelden voor het Digitaal Opkopers Loket.externe-link-icoon U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen zowel de gemeente als de politie een melding. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie. 

Om heling tegen te gaan, controleert de gemeente regelmatig. Afhankelijk van het soort overtreding of het strafbare feit kan er een boete uitgeschreven worden die varieert van €4100 tot €8200 en een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden.

Naast aanmelding bij de gemeente bent u als handelaar ook verplicht een registratie van uw aan- en verkopen te maken. De manier waarop u dat doet is vrij, maar u kunt gebruikmaken van het Digitaal Opkopers Registerexterne-link-icoon. In dit register kunt u iedere aankoop registreren. Het voordeel is dat u maar één account hoeft aan te maken en dat u direct voldoet aan de wettelijke eisen. Het DOR staat direct in verbinding met de database van de politie met gestolen goederen. Hierdoor kan de politie meteen reageren als een product aangeboden wordt dat van diefstal afkomstig is en waarvan aangifte is gedaan.