Waar stem ik voor in juni?

Iedere 5 jaar vindt de verkiezing van het Europees Parlement plaats. Alle landen in de Europese Unie organiseren deze verkiezing, maar dit doen zij niet allemaal op dezelfde dag. In Nederland gaan we op donderdag 6 juni naar de stembus. Hieronder vindt u meer informatie over de taken van het Europees Parlement.

Wat doet het Europees Parlement? 

Europees Parlement 

Tijdens deze verkiezingen worden de leden van het Europees Parlement gekozen. De kiezers uit de 27 EU-lidstaten bepalen uit welke 705 leden het Europees Parlement zal bestaan. In 2024 worden in Nederland 31 Europarlementariërs verkozen. 

Met de wetgeving van de EU worden kwesties geregeld, die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn: het milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, consumentenrechten, economie, de rechtstaat en nog veel meer. Vandaag de dag heeft elk belangrijk nationaal vraagstuk ook een Europese dimensie. Door te stemmen bepaal je welke leden van het Europees Parlement jou zullen vertegenwoordigen wanneer ze nieuwe wetten opstellen.  

Het Europees Parlement maakt samen met de raad van de Europese Unie de wetten voor de Europese Unie. Het kan dus Europese wetten aannemen, wijzigen of verwerpen. Daarnaast houdt het Europees Parlement toezicht op alle EU-instellingen en stelt het de begroting van de Europese Unie vast. 

Meer informatie? 

Voor meer informatie over het functioneren van het Europees Parlement, zie onderstaande links: 

Het Europees Parlement: organisatie en werking | Infopagina's over de Europese Unie | Europees Parlementexterne-link-icoon

Europees Parlement | Verkiezingen | Kiesraad.nlexterne-link-icoon