Duurzaam bouwen

Duurzaam Bouwloket

Gaat u bouwen of verbouwen en wilt u uw woning voorbereiden op wat komen gaat? Raadpleeg voordat u begint het Duurzaam Bouwloket externe-link-icoonvoor tips over duurzaam verbouwen, energiebesparing en energie opwekken.

Bij het Duurzaam Bouwloket kan je terecht voor al je vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energie opwekken en financieringsmogelijkheden. 

Duurzaamheidslening

Wat is de Duurzaamheidslening?

De Duurzaamheidslening is een lening uitsluitend bedoeld voor inwoners die niet in aanmerking komen voor Energiebesparingslening van het Warmtefondsexterne-link-icoon

Kenmerken van de Duurzaamheidslening

 • De Duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-.
 • Tot een bedrag van €7.499,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor bedragen vanaf €7.500,- bedraagt de looptijd 15 jaar.
 • De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening. 
 • Het betreft een consumptieve lening.
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.

De Duurzaamheidslening is een maandannuïteitenlening. Dit betekent dat uw maandelijks termijnbedrag gelijk blijft en u de lening op de einddatum helemaal terugbetaald heeft. De maandtermijn bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het aflossingsdeel wordt per de laatste dag van de maand met de restschuld verrekend. Het aflossingsdeel wordt gedurende de looptijd van de lening maandelijks groter. Het rentedeel wordt maandelijks kleiner. Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van €250,-). 

Voorwaarden van de Duurzaamheidslening

U kunt de lening aanvragen als u inwoner bent van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Tevens gelden de volgende voorwaarden:

De gemeente heeft een lijst van maatregelen opgesteld die u mag financieren met een Duurzaamheidslening. Dit betreft:

 • Warmtepompen
 • Zonnepanelen
 • Zonneboilers
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Raamisolatie
 • Groen dak (bijvoorbeeld sedum)

U kunt soms ook in aanmerking komen voor maatregelen die niet op deze lijst staan. Deze maatregelen moeten er dan wel voor zorgen dat u energie bespaart en/of dat u duurzame energie opwekt. De gemeente toetst de aanvraag voor een maatregel aan deze doelen en kan op grond van de verordening de lening niet toekennen indien

Aanvragen

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden, heeft u kennisgenomen van de verordening Duurzaamheidslening en wilt u een Duurzaamheidslening aanvragen? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in. U kunt ook een aanvraagformulier aanvragen via telefoonnummer 0172-522 522 of het ophalen bij het klantcontactcentrum Bij Everts aan de Julianastraat 6 te Bodegraven.

Na het invullen en ondertekenen kunt u dit formulier samen met de verplichte bijlagen, zoals de afwijzing van de Energiebesparingslening van het Warmtefonds, mailen naar info@bodegraven-reeuwijk.nl. U kunt uw aanvraag ook opsturen naar gemeente Bodegraven-Reeuwijk, t.a.v. team duurzaamheid, Postbus 401, 2410 AK Bodegraven, of inleveren bij het klantcontactcentrum Bij Everts aan de Julianastraat 6 te Bodegraven.

De gemeente toetst aan de hand van uw gegevens vooraf of u in aanmerking komt voor een Duurzaamheidslening. De lening zelf wordt via het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvestingexterne-link-icoon (SVn) verstrekt. Bij een positief advies van de gemeente ontvangt u een aanvraagset met toelichting om de officiële aanvraag bij SVn te doen.

Vragen?

Vragen over de Duurzaamheidslening kunt u stellen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, via telefoonnummer 0172-522 522 of via info@bodegraven-reeuwijk.nl.

Overige duurzaamheid tips

Subsidies en leningen
Wanneer u uw woning wilt verduurzamen is het handig om te weten welke subsidies en leningen er zijn om dat mogelijk te maken. Op deze pagina leest u daar meer over.

Duurzaamheid tips
Op de pagina Duurzaamheid vindt u veel tips over bijvoorbeeld: