work-return iconGladheidbestrijding

In onze gemeente wordt er preventief gestrooid. Dat betekent dat wij strooien voordat het glad wordt. Cyclus voert die gladheidsbestrijding uit. Zij spannen zich in voor begaanbare en veilige wegen bij vorst en winters weer.

Bij gladheid worden de hoofdwegen als eerste gestrooid. Daarna zijn de doorgaande wegen in de wijken, doorgaande fietsroutes en bijzondere locaties (zoals bruggen, verzorgingshuizen, winkelcentra, scholen enz.) aan de beurt. Het effect van strooizout is het grootst als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Als de dagtemperatuur lager is dan -4 graden Celsius, heeft strooizout geen uitwerking meer.

Uitgebreide informatie over de gladheidbestrijding in onze gemeente, met daarbij aangegeven op welke wegen en paden we strooien, vindt u in bijgaand draaiboek gladheidbestrijding van Cyclus.

Houd samen uw straat schoon

Zelf kunt u ook helpen om gladheid tegen te gaan. Als iedereen de stoep voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij houdt, blijft deze voor alle voetgangers begaanbaar. Op verschillende plekken binnen de gemeente staan gele kisten met strooimiddel. U kunt hiervan gebruik maken om extra te strooien in de omgeving. Bijvoorbeeld bij bruggen.

Als inwoner van onze gemeente kunt u tijdens openingstijden een gratis emmer strooizout (7,5kg) ophalen bij de milieustraat aan de Portugalweg in Bodegraven (1 emmer per huishouden).

Via onderstaande (interactieve) kaart ziet u de strooiroutes en locaties van de zoutkisten. 

Strooiroutes en zoutkisten