Omgevingswet
In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving. Goede initiatieven komen daardoor vaak lastig van de grond. Alle regels zijn op 1 januari 2024 samen gekomen in één nieuw plan, het (tijdelijke) omgevingsplan.
Een omgevingsplan is een integraal plan waarin alle regels voor de fysieke leefomgeving zijn opgenomen. Dit plan vervangt het omgevingsplan van rechtswege, het tijdelijke omgevingsplan. Dit tijdelijke omgevingsplan is met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 automatisch ontstaan. In dit omgevingsplan zijn alle bestemmingsplannen en de beheersverordening gebundeld. De gemeente heeft tot 2032 de tijd om dit tijdelijke omgevingsplan om te zetten naar het definitieve omgevingsplan. In dit omgevingsplan worden niet alleen de regels uit de bestemmingsplannen en de beheersverordening opgenomen. Er komen nu ook milieuregels in, regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening en ook regels die nu in een andere verordening staan.
Heeft u nu al een idee? Bijvoorbeeld: met uw buren in eigen energieopwekking voorzien of uw garage ombouwen tot bedrijfsruimte. Dan kunt u het best vragen om een vooroverleg via het omgevingsloket. Meer informatie hierover vindt u hier en op de website van de Omgevingsdienst (ODMH).
De ODMH en de gemeente toetsen of het plan in het tijdelijke omgevingsplan past. Past uw plan niet binnen het tijdelijke omgevingsplan dan heeft u twee mogelijkheden:
- U vraagt een wijziging van het omgevingsplan aan.
- U vraagt een vergunning aan om van het omgevingsplan af te wijken. We noemen dat een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa).
Meer informatie over het indienen van een aanvraag onder de Omgevingswet kunt u vinden op de website van de ODMH.
Wij toetsen de aanvragen die niet in overeenstemming zijn met het (tijdelijke) omgevingsplan. Wij werken daarvoor met de intaketafel en omgevingstafel om initiatieven zo goed en snel mogelijk te beoordelen. Meer informatie hierover vindt u hier.
Ook participatie speelt een belangrijke rol onder de Omgevingswet. Het is belangrijk dat buurtbewoners goed worden betrokken bij nieuwe grote ontwikkelingen.
Omzetting van tijdelijk naar permanent omgevingsplan
De geldende bestemmingsplannen zijn dus nu automatisch het (tijdelijke) omgevingsplan geworden.
In de komende jaren wordt het tijdelijke omgevingsplan beleidsarm omgezet. Dit betekent dat we de bestaande regels zoveel mogelijk behouden, maar deze in een nieuw kader plaatsen. Er komen dus geen nieuwe regels. De regels die nu voor u gelden, gelden in het nieuwe omgevingsplan nog steeds.
Het proces voor het omzetten van het omgevingsplan verloopt de komende jaren in verschillende fasen. De gemeenteraad heeft hiervoor op 27 november 2024 de transitiestrategie vastgesteld. Hierin staat onder andere wanneer welke planwijzigingen in procedure worden gebracht en wanneer de raad die vaststelt.
Eerst wordt de thematische planwijziging in procedure gebracht. Daarna volgen de gebiedsgerichte wijzigingen. Hieronder leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.
Thematische Planwijziging
- Wat houdt het in? In de thematische planwijziging nemen we zoveel mogelijk regels op die voor de hele gemeente gelden. Dit zijn regels over onder andere milieu, archeologie, verkeer, groen, bouwen, etc.
- Wanneer? de (eerste) thematische planwijziging komt na de zomervakantie als ontwerp ter inzage te liggen. Dan kan iedereen de wijziging inzien. Er wordt in die periode ook een inloopavond georganiseerd. Belangstellenden kunnen de wijziging dan inzien en u kunt er vragen stellen.
Gebiedsgerichte Planwijziging
- Wat houdt het in? Na de thematische wijziging, stellen we jaarlijks gebiedsgerichte planwijzigingen vast. Dit betekent dat we de regels die voor bepaalde gebieden gelden, per gebied vaststellen. In de transitiestrategie heeft de raad de volgende gebieden vastgesteld:
- Woonkernen
- Buitengebied
- Plassengebied
- Bedrijven
- Recreatie
- Sierteelt
- Transformatiegebieden
- Hoofdinfrastructuur
- Wanneer? De gebiedsgerichte planwijzigingen stellen we jaarlijks vast, te beginnen met de woonkernen in 2026. Daaraan voorafgaand komen de ontwerpwijzigingen van het Omgevingsplan ter inzage en kunt u hierop reageren. Tegen de vastgestelde wijziging van het Omgevingsplan staat te zijner tijd beroep open bij de Raad van State.
Uw inbreng
Uw mening is belangrijk voor ons! Tijdens het hele proces zijn er verschillende momenten waarop u uw feedback kunt geven. Houd onze website en de gemeentepagina in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk in de gaten voor aankondigingen van inloopavonden en consultatierondes.
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons team Ruimtelijke Ordening via info@bodegraven-reeuwijk.nl of bel 0172-522 522.