Project Emmakade (huisnr. 78 t/m 158)
De Emmakade krijgt een opknapbeurt. In eerste instantie was het de bedoeling om de straat aan de voorkant en een deel van het achterpad te herstellen. Maar de gemeente gaat nu ook voor de langere termijn verbeteringen doorvoeren, zoals heldere afspraken over het parkeren en over het gebruik van gemeentegrond.
Meedenken
Vooraf hebben bewoners, op uitnodiging van de gemeente, hun knelpunten, ideeën, vragen en opmerkingen gedeeld. Dat participeren kon via een online enquête op het DenkMee-platform, maar ook via een werkgroep. Daar kon iedere bewoner van de Emmakade zich voor aanmelden.
Deze werkgroep is opgezet om in kleiner verband de verschillende thema’s, die spelen rondom de Emmakade, met de gemeente te bespreken. De leden van de werkgroep vertegenwoordigen hiermee de belangen van alle bewoners op de Emmakade (van huisnummer 78 t/m 158). In totaal zijn er twee bijeenkomsten geweest met de werkgroep.
Planning & proces
Voorbereiding werkzaamheden: | Datum: |
DenkMee platform (online enquête) | Jan. 2024 |
Werkgroep bijeenkomst 1 | Feb. 2024 |
Nota van Beantwoording | Apr. 2024 |
Actiepunten Nota | Mei – Aug. 2024 |
Werkgroep bijeenkomst 2 | Okt. 2024 |
Aanbesteding | Na bijeenkomst 2 |
Uitvoering werkzaamheden: | Datum: |
Beschoeiing (nummers 114 t/m 158) | Eind jaar 2024 |
Bestrating voor- en achterzijde | Eind jaar 2024/begin 2025 |
Thema’s
De bewoners hebben verschillende aandachtspunten aangestipt, die zijn verdeeld over de volgende thema's:
- Rijden op de Emmakade
- Parkeren op de Emmakade
- Verharding/bestrating voor- en achterkant
- Grondgebruik achterkant woning
- Grondgebruik langs het water (voorkant woning).
- Beschoeiing
- Bebording en verlichting
Thema 1: Rijden op de Emmakade
Er geldt op dit moment een verbod voor gemotoriseerd verkeer op de Emmakade. Om de veiligheid te verbeteren en de verkeersregels beter te kunnen handhaven, stelt de gemeente voor om een fysieke afsluiting te plaatsen aan het begin van de straat. Hulpdiensten, onderhoudsvoertuigen en bewoners met een ontheffing zullen toegang krijgen.
De werkgroep heeft voorgesteld om koeriersdiensten te weren en bewoners toegang te blijven verlenen tot de Emmakade. De gemeente heeft echter aangegeven dat dit niet haalbaar is, omdat de weg ongeschikt is voor gemotoriseerd verkeer en veel huizen in de straat gevoelig zijn voor trillingen. Indien er een geldige reden is om op de Emmakade te rijden, is er de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen.
Het is belangrijk te weten dat de Emmakade geen eenrichtingsverkeer kent. Dit betekent dat verkeer vanaf de Cortenhoeve zowel de Emmakade op als af kan rijden. Aangezien de weg aan het einde van de Emmakade smaller wordt, is het niet veilig om door te rijden.
Let op:
- Het rijden op de Emmakade gebeurt op eigen risico. Ook het keren op de Emmakade kan risico's met zich meebrengen.
- Alleen bewoners met een eigen inrit komen – onder bepaalde voorwaarden – in aanmerking voor een ontheffing. Deze kan bij de gemeente worden aangevraagd.
- Een ontheffing kost momenteel € 49,95 per kenteken voor een periode van maximaal 3 jaar.
- Het is mogelijk om een tijdelijke ontheffing aan te vragen voor specifieke situaties, zoals een verhuizing. Deze aanvragen worden beoordeeld door de gemeente.
Thema 2: Parkeren op de Emmakade (en er buiten)
Het parkeerbeleid is direct verbonden aan het rijverbod op de Emmakade. Dit verbod betekent dat parkeren op de Emmakade op dit moment niet is toegestaan.
Hoewel er momenteel wel wordt geparkeerd, met name aan het begin van de Emmakade, is dit niet toegestaan. De werkgroep heeft de wens geuit om parkeren voor bewoners mogelijk te maken, maar de gemeente heeft besloten de Emmakade autovrij te maken, met uitzondering van ontheffinghouders.
De werkgroep heeft daarbij zorgen geuit over de mogelijke parkeerdruk die hierdoor ontstaat in omliggende straten, zoals de Lijster, zodra de weg fysiek wordt afgesloten. Uit recent parkeeronderzoek blijkt dat de parkeerdruk aan de achterkant van de Emmakade, ter hoogte van huisnummers 78 t/m 114, hoog is. Om deze druk te verlichten, stelt de gemeente een tijdelijke oplossing voor waarbij alleen bewoners van de Emmakade tussen de huisnummers 78 t/m 114 een ontheffing kunnen aanvragen om hun auto te parkeren op een bestaand verhard stuk grond langs het water voor hun huis. Deze ontheffing wordt alleen verleend aan bewoners met een geldige reden om op dit stuk grond te parkeren en wordt beoordeeld door de vergunningverlener.
Deze tijdelijke oplossing geldt totdat er een nieuwe parkeervoorziening is gerealiseerd die de druk in omliggende straten, zoals de Lijster, zal verlichten. De gemeente onderzoekt dit verder.
Thema 3: Verharding/bestrating voor- en achterkant
De bestrating van de Emmakade wordt vernieuwd. Van de gevels tot aan de stroken langs de weg wordt de verharding vervangen door nieuwe bruine klinkers, en de opsluiting langs deze stroken wordt vernieuwd. Aan de achterkant van de woningen wordt de bestrating herstraat met bestaande materialen. Deze aanpak is gekozen op basis van de resultaten van de enquête en in overleg met de werkgroep en de wegbeheerder.
Er vindt geen ophoging plaats vanwege de verschillende hoogtes van de woningen. Bewoners worden per brief geïnformeerd over de exacte datums en de gevolgen voor de bereikbaarheid van de Emmakade, aangezien de straat tijdelijk opengebroken zal worden. Zodra de startdatum van de werkzaamheden bekend is, wordt hierover een brief verstuurd.
Thema 4: Grondgebruik achterkant woning
Bijna alle bewoners op de Emmakade (huisnummers 78 t/m 158) hebben te maken met kadastrale overschrijding aan de achterkant van de woning. Dit betekent dat de bewoners gebruik maken van de ruimte buiten hun eigenlijke bezit. Dit gebruik van de openbare grond, de kadastrale overschrijding, gebeurt al meer dan 20 jaar. Het college van B&W denkt erover om verjaring toe te passen, en de kadastrale grenzen aan te laten passen in het voordeel van de bewoners. Een besluit hierover moeten zij nog nemen.
Zodra het college besluit dat verjaring van toepassing is, ontvangen de bewoners bericht van de gemeente. Met deze brief kunnen zij een notaris benaderen om formeel eigenaar te worden van de grond. Er worden dan alleen kosten in rekening gebracht voor de notaris en de overdracht, niet voor de grond zelf.
Tijdens de tweede werkgroepbijeenkomst is voorgesteld om gezamenlijk naar de notaris te gaan om mogelijke notariskosten te besparen. Een lid van de werkgroep heeft aangeboden dit verder te organiseren. Bewoners die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente, zodat zij in contact gebracht kunnen worden met deze persoon.
Thema 5: Grondgebruik langs het water (voorkant woning).
Aan de voorzijde van de woningen maken veel bewoners op de Emmakade gebruik van de strook grond langs het water. Deze strook is formeel eigendom van de gemeente en behoort niet tot de woningen. Op juridische gronden is er geen sprake van verjaring. Meer informatie hierover vindt u in het document over verjaring onderaan de website.
De gemeente wil deze strook op de Emmakade voorzien van veel groen. Door deze groene invulling draagt de straat bij aan doelstellingen, zoals het bevorderen van biodiversiteit, het verminderen van hittestress en het creëren van een uniforme, aantrekkelijke groene woonomgeving. Voorafgaand aan de tweede bijeenkomst van de werkgroep hebben de leden hun stem kunnen uitbrengen over het voorstel van onze groenafdeling. De uitkomsten hiervan zijn tijdens de bijeenkomst gepresenteerd, waarna de leden van de werkgroep hun feedback konden geven.
Bij de uitvoering ter plaatse wordt zorgvuldig gekeken naar de beste locaties voor bomen en beplanting. Dit houdt in dat we tijdens de werkzaamheden op locatie bepalen waar de beplanting het beste tot zijn recht komt, rekening houdend met de specifieke omstandigheden. De resultaten van dit groenplan zijn terug te vinden in de tweede presentatie van de werkgroep, beschikbaar onderaan de website.
De gemeente begrijpt dat sommige bewoners deze strook zelf als tuin hebben ingericht en dit gebruik willen voortzetten. Daarom biedt de gemeente alle huidige gebruikers van de strook de mogelijkheid om een gebruikersovereenkomst af te sluiten. Deze overeenkomst is niet overdraagbaar en vervalt bij verhuizing. Vanaf dat moment neemt de gemeente de strook in beheer en wordt deze ingevuld volgens het groenplan.
In de gebruikersovereenkomst zijn regels vastgelegd voor het gebruik van deze grond. Houd rekening met de volgende voorwaarden:
- Het is niet toegestaan bouwwerken of opstallen te plaatsen, zoals schuren;
- Er mag niet worden gebouwd op, aan of tegen de beschoeiing (zoals muurtjes, vlonders of plantenbakken);
- Het is niet toegestaan bomen te planten die hoger dan 12 meter zijn of kunnen worden.
Ook voor de tijdelijke mogelijkheid om op dit stuk grond langs de Emmakade te parkeren, is een gebruikersovereenkomst vereist.
Let op: het afsluiten van een gebruikersovereenkomst kost eenmalig € 54,00 ter dekking van de administratieve kosten voor het opstellen van de overeenkomst. Bewoners ontvangen een brief waarin zij kunnen aangeven of zij wel of geen gebruikersovereenkomst willen. Deze keuze kan slechts éénmalig worden gemaakt.
Thema 6: Beschoeiing
Op basis van de resultaten van de enquête en in overleg met de werkgroep en de beheerder van de beschoeiing is besloten om de beschoeiing op de Emmakade te vernieuwen. Op veel plekken is de beschoeiing toe aan vervanging of onderhoud. Er is gekozen om een nieuwe beschoeiing aan te leggen op gelijke hoogte. De werkzaamheden zullen in twee fasen worden uitgevoerd, mede vanwege het beschikbare budget.
- Het eerste deel betreft de beschoeiing voor de huisnummers 115 t/m 158. Deze werkzaamheden staan gepland voor het einde van 2024.
- Het tweede deel betreft de beschoeiing voor de huisnummers 78 t/m 114. Dit deel wordt op een later moment vernieuwd.
De bewoners ontvangen een brief van de gemeente en de aannemer zodra de planning voor de werkzaamheden aan de beschoeiing bekend is. In deze brief wordt informatie gegeven over onder andere de hoogte van de beschoeiing, een uitleg van de werkzaamheden en de exacte planning.
Tijdens de tweede werkgroepbijeenkomst heeft de gemeente ook aangegeven bereid te zijn een publieke vlonder aan te leggen, die door iedereen kan worden gebruikt, mits hier behoefte aan is en een bewoner vrijwillig een locatie voor zijn of haar huis aanbiedt. Bewoners die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente.
Thema 7: Bebording en verlichting
De gemeente zal huisnummerverwijzingsborden plaatsen aan de achterkant van de Emmakade, zodat de woningen beter vindbaar zijn voor bezorgers en bezoekers. Daarnaast worden er nieuwe lichtmasten geplaatst aan de achterkant van de Emmakade, ter hoogte van de Eiber.
Verder stelt de gemeente gevelarmaturen (verlichting) en huisnummers beschikbaar, die aan de achterkant van de schutting kunnen worden bevestigd om de vindbaarheid van de woningen te verbeteren. Bewoners die hierin interesse hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente.
Meer informatie
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met R. Peters, assistent-projectleider Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, via (0172)522522 of via info@bodegraven-reeuwijk.nl.