Lokale duurzame initiatieven

Er zijn al meerdere lokale, duurzame initiatieven en het aantal initiatieven is groeiende. Sluit u aan bij één van de onderstaande initiatieven of start zelf een initiatief!

Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk  

Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijkexterne-link-icoon is door bewoners in het leven geroepen om andere bewoners en bedrijven te informeren en stimuleren om onze dorpen te verduurzamen. Daarom organiseren zij bijvoorbeeld Repair cafés. Daar kunt u uw kapotte spullen en apparaten laten repareren. Het enige wat u hoeft te doen is een kopje koffie drinken, terwijl u wacht. Ze hebben ook een zelfvoorzienende moestuin ‘Hortus Populus’, waar u een groente-abonnement kunt nemen. 

Energiecoöperaties 

In onze gemeente zijn twee energiecoöperaties actief. Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR)externe-link-icoon werkt aan zonnepanelenprojecten in de gemeente. Ook u kunt lid worden van de EC-BR. Als lid kunt u meedenken over duurzame projecten en bent u altijd als eerste op de hoogte van nieuwe projecten. Per nieuw lid kan de energiecoöperatie weer anderhalf huishouden meer van groene stroom voorzien. 

De coöperatie Zon op Bodegraven-Reeuwijkexterne-link-icoon zet zich in voor iedere inwoner van de gemeente die samen met buurtgenoten zonnestroom wil opwekken. Met vernieuwende initiatieven willen ze de duurzame energietransitie in goede banen leiden. De bewoner zelf speelt hierin bij Zon op Bodegraven-Reeuwijk de hoofdrol. Of u nu huiseigenaar of huurder bent – iedereen is even belangrijk en welkom! De coöperatie is nog op zoek naar nieuwe leden en geschikte daken. 

Ondernemers Platform Bodegraven-Reeuwijk Duurzaam 

Ook voor bedrijven is het zinvol om te investeren in duurzame oplossingen. In onze gemeente hebben we het OPBR Duurzaamexterne-link-icoon (Ondernemers Platform Bodegraven Reeuwijk). Doel van dit platform is het bedrijfsleven zo effectief en efficiënt mogelijk een bijdrage te laten leveren aan de verduurzaming van de bedrijven in de gemeente. 

Mijn Klimaatpartij 

Mijn Klimaatpartij is een burgerinitiatief dat wil laten zien hoe u met grote en kleine veranderingen bijdraagt aan een beter klimaat. Zoals een boom planten, tegels uit de tuin halen, het kopen van minder spullen en meer ruilen en delen. Ook wordt er ieder seizoen een ‘meet up’ georganiseerd waar u bij kunt aansluiten. Op de website van Mijn Klimaatpartij kunt u lezen waar en wanneer deze meet ups georganiseerd wordenexterne-link-icoon.  

Uw eigen initiatief? 

Heef u zelf een idee of initiatief? Of wilt u samen met de buren een initiatief starten? Wij denken graag met u mee. Stuur een e-mail naar: duurzaam@bodegraven-reeuwijk.nl.