Wat doet de gemeente?

Nederland moet in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn. De aanpak hiervoor staat beschreven in het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie (DPRA). 

Het rijk, de provincies, waterschappen en gemeenten werken samen aan dit programma. Zo ook gemeente Bodegraven-Reeuwijk. We willen een klimaatbestendige gemeente zijn waarin het -nu en in de toekomst- fijn is om te wonen, werken en recreëren. 

Klimaatadaptatie geeft de kans om de leefomgeving te verbeteren, betrokkenheid bij de leefomgeving te vergroten en de biodiversiteit en ecologie te versterken.  

Klimaatadaptatie hebben we daarom geborgd in onze werkwijzen:  

  • In het gemeentelijk rioleringsplan en in de leidraad voor de inrichting van de openbare ruimte zijn klimaatadaptieve maatregelen opgenomen.  
  • We hebben het Convenant Klimaatadaptief Bouwen 2018 ondertekend (zie Klimaatadaptief bouwen)externe-link-icoon
  • Bij het beoordelen van kleine bouwplannen bekijken we of er klimaatadaptieve maatregelen genomen moeten worden.  
  • Elke 6 jaar gaan we na waar de kwetsbaarheden ten aanzien van klimaatverandering zich bevinden en gaan we daarover in gesprek om tot een strategie en uitvoeringsagenda te komen.

    De uitvoeringsagenda in de praktijk: 

  • We onderzoeken klimaatadaptieve maatregelen: zijn de omstandigheden in onze gemeente geschikt voor een bepaalde maatregel? Wat levert het op? Wat zijn de aanlegkosten? Wat is er nodig aan beheer? Wat zijn de voor- en nadelen?  
  • Bij herinrichting/groot onderhoudsprojecten houden we rekening met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Zo benutten we meekoppelkansen. Per project wegen we af of er klimaatadaptieve maatregelen genomen kunnen worden zoals het realiseren van (meer) groen, minder verharding, groene parkeerplaatsen, wateropvang of een Drainage infiltratie transportriool (DIT)-riool.  
  • We informeren medewerkers, bewoners en bedrijven over klimaatadaptatie en stimuleren klimaatadaptieve maatregelen. Elk jaar staan we op de duurzaamheidsmarkt en geven we op scholen een klimaatles. Ook communiceren we via de krant, website en social media. We organiseren acties zoals de tegeltaxi en geveltuinen (zie Tegelwippenexterne-link-icoon en Geveltuinenexterne-link-icoon) en hebben een subsidie (zie Subsidieexterne-link-icoon) beschikbaar.  
  • We hebben aandacht voor hoe te handelen bij bepaalde effecten van klimaatverandering en calamiteiten. Er is een actueel hitteplan met daarin afspraken over hoe we omgaan met hittegolven en wat we doen om kwetsbare inwoners goed te beschermen. 

Heeft u vragen? 

Neem dan contact op met Team Klimaatadaptatie via klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl