Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. Hitte wordt daardoor langduriger en regen steeds heftiger. Dat geeft allerlei soorten problemen. De gemeente maakt zich sterk voor een klimaatbestendige omgeving. U ook? Kijk wat u kunt doen en hoe u subsidie kunt aanvragen.

Heftige regen kan leiden tot wateroverlast of zelfs overstromingen. Langdurige warmte zorgt bijvoorbeeld voor gezondheidsproblemen. Langdurige droogte veroorzaakt mislukte oogsten en bodemdaling. Veel van deze gevolgen kunnen we voorkomen door onze omgeving aan te passen aan klimaatverandering. Dat is klimaatadaptatie.

Klimaatadaptatie is het aanpassen van de omgeving aan klimaatverandering. Dit om de gevolgen van heftige regen, toenemende hitte en droogte en een stijgende zeespiegel te verminderen. Dat kan op grote schaal door bijvoorbeeld dijken te verstevigen en rivieren te verbreden. Maar ook door meer groen rondom uw huis, in uw tuin of op uw dak. Groen ontlast het riool doordat het water opvangt. Zo voorkomt u wateroverlast. Dus ook in uw eigen leefomgeving kunt u zelf bijdragen:

  • Tegels in de tuin vervangen voor groen zorgt voor meer verkoeling en dus een lagere temperatuur. Daarnaast vangt het groen in de tuin het regenwater beter op en vergroot het de biodiversiteit. Ook ziet het er erg gezellig uit.
  • Een groen dak zorgt voor verkoeling in en om uw huis. Ook vangt het regenwater op en is de energieopbrengst van uw zonnepanelen beter op een groen dak.
  • Met een regenton en/of het afkoppelen van uw regenpijp vangt u regenwater op. Dat kunt u gebruiken om bij droogte uw planten water te geven. Daarmee gaat u droogte van de grond tegen en bespaart u drinkwater.

Voor meer informatie over alles wat u zelf nog meer kunt doen, kunt u kijken op Huisje Boompje Beterexterne-link-icoon. Of doe de Biodiversiteitswijzerexterne-link-icoon. Voor vragen over de gezondheidsrisico’s bij extreme hitte en wat te doen, raden wij aan om contact op te nemen met de GGDexterne-link-icoon.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil bestand zijn tegen de gevolgen van toenemende hevige regenbuien, langdurige droogte, hitte en overstromingen. Wij zien dit als onderdeel van de hele transitie naar een duurzame samenleving. Niets doen of langer wachten is geen optie. Op langere termijn is dit ook duurder. In alle plannen houden we daarom rekening met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Dit betekent dat wij zoveel mogelijk kansen tegelijk benutten.

Voor meer informatie over klimaatadaptatie en de kansen en knelpunten in Bodegraven-Reeuwijk kunt u de Story map stresstesten externe-link-icoonbekijken. De gemeentelijke klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda vindt u in de bijlagen hieronder.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Team Klimaatadaptatie via klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl.